Πάσχα στην Πάρο

 

Πάσχα στην Πάρο

Πάσχα στην Πάρο

Με μια ματιά

Βιώστε τα Μοναδικά Πασχαλινά Έθιμα στο Νησί

Η «πρωταγωνίστρια» Μάρπησσα που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε έναν λόφο και σε μικρή απόσταση από την θάλασσα είναι ένα πανέμορφο χωριό με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και ρυμοτομία, γραφικούς ανεμόμυλους, πανέμορφα σπίτια του 16ου αιώνα. Στη Μάρπησσα, το Πάσχα είναι μοναδικό. Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, μετά την αποκαθήλωση, δίνονται τα νηστίσιμα «Μεράσματα», για να συγχωρεθούν οι ψυχές, ενώ η αποκαθήλωση στον Άγιο Γεώργιο της Λαγκάδας γίνεται πάνω στα βράχια του βουνού, σε ένα υπέροχο σκηνικό της φύσης. Στη διαδρομή της περιφοράς του Επιταφίου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, πραγματοποιούνται περίπου 15 στάσεις και γίνεται η αναπαράσταση των Παθών του Χριστού, κατά την οποία ο επισκέπτης βιώνει μοναδικά έθιμα, που χρονολογούνται από το 1937. Εμπνεύστρια και πρωτεργάτιδα αυτού του εθίμου, που διατηρείται μέχρι σήμερα, ήταν η δασκάλα του χωριού Καφούρου-Ασωνίτη Βασιλεία. Κατά μήκος της περιφοράς του Επιταφίου και σε χαρακτηριστικά σημεία λαμβάνουν χώρα σκηνές από την ζωή και τα πάθη του Χριστού: Μικροί και μεγάλοι, ντυμένοι Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού, αναπαριστούν με μοναδικό τρόπο, σκηνές από την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, το Μυστικό Δείπνο, την προσευχή στο Όρος των Ελαιών, το Μαρτύριο της Σταύρωσης και την Ανάσταση. Το Θείο δράμα ολοκληρώνεται με το κάψιμο του Ιούδα κατά την λιτανεία της Δεύτερης Ανάστασης που δικαιώνει τους πιστούς και τιμωρεί τον Προδότη.Η Ανάσταση γιορτάζεται φυσικά με κωδονοκρουσίες και πλήθος πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, ενώ το μεσημέρι της Κυριακής, στο γήπεδο της Μάρπησσας, διοργανώνεται το «Τραπέζι της Αγάπης» με τον παραδοσιακό οβελία και νησιώτικο γλέντι. Σύσσωμο το χωριό γιορτάζει, γλεντά και ξεχνά τα προβλήματα της καθημερινότητας, ενώ προσφέρεται αρνί ψητό, κόκκινα αυγά, τυρί και άφθονο παριανό κρασί. Το γλέντι συνοδεύουν παραδοσιακά όργανα.Τη Δευτέρα του Πάσχα στην Αγκαιριά, μετά τη Θεία λειτουργία, γίνεται το πανηγύρι του Αγ. Γεωργίου στο προαύλιο της εκκλησιάς. Τοπικά συγκροτήματα χορεύουν παραδοσιακούς χορούς και προσφέρονται κεράσματα.

Φοιτητική / Πολυτεκνική έκπτωση 35€

____

Δρομολόγια πλοίων

____

  • ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΠΑΡΟΣ 07.25-11.35 Blue Star Ferries
  • ΠΑΡΟΣ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ 10.45-15.00 Blue Star Ferries

____

Ενοικίαση ΙΧ, 1000cc για όλες τις ημέρες με απεριόριστα χλμ – 120ε

____

Πακέτο Εορταστικών Γευμάτων σε παραδοσιακή ταβέρνα
( Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΔΕΙΠΝΟ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΓΕΥΜΑ : 50Ε
ΕΝΗΛΙΚΑΣ, ΠΑΙΔΙ ΈΩΣ 6 ΕΤΩΝ : 25Ε , 35Ε 6 – 12 ΕΤΩΝ)

Περιλαμβάνονται:

  • Διαμονή σε ξενοδοχείο της επιλογής σας
  • Διατροφή σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο
  • Περιηγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα
  • Ασφάλιση

Δεν Περιλαμβάνονται:

  • Είσοδοι σε µουσεία & θεάματα και ό,τιδήποτε προαιρετικό ή προτεινόμενο
  • Οι δημοτικοί φόροι διαμονής

Πληροφορίες


1ηημέρα:
ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΠΑΡΟΣ


Συγκέντρωση στα γραφεία μας το βράδυ της Μ. Πέμπτης και αναχώρηση με ενδιάμεσες στάσεις για Πειραιά, όπου θα πάρουμε νωρίς το πρωί το πλοίο για την Πάρο.

2ηημέρα:
ΠΑΡΟΣ – ΑΦΙΞΗ


Άφιξη στο όμορφο λιμάνι της Παροικιάς και ξεκινάμε την γνωριμία μας με την πρωτεύουσα του νησιού. Αρχικά θα προσκυνήσουμε στην Εκατονταπυλιανή και στη συνέχεια θα περπατήσουμε στα γραφικά σοκάκια της. Χρόνος ελεύθερος για φωτογραφίες. Τελειώνοντας, μετάβαση στο ξενοδοχείο και τακτοποίηση στα δωμάτια. Το βράδυ μεταφορά στη γραφική Μάρπησσα για το μοναδικό Επιτάφιο και την Αναπαράσταση των Παθών. Επιστροφή στο ξενοδοχείο.

3ηημέρα:
ΓΥΡΟΣ ΝΗΣΙΟΥ


Μετά το πρωινό, ξεκινάμε με το ορεινό χωριό Λεύκες, την πρώτη πρωτεύουσα της Πάρου για βόλτα στα πανέμορφα γραφικά σοκάκια.. Αργότερα θα μεταφερθούμε στο ήρεμο ψαροχώρι Αλυκή που φημίζεται για τις χρυσές αμμουδιές, τα κρυστάλλινα νερά της αλλά και για την ευγένεια, την καλοσύνη, την απλότητα και την ανοιχτή καρδιά των κατοίκων της. Τελευταίος σταθμός της εκδρομής μας θα είναι το Πίσω Λιβάδι. Χρόνος ελεύθερος και επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Το βράδυ, θα μεταβούμε για την Ανάσταση στη γραφικότατη Νάουσα.

4ηημέρα:
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ – ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ


Πρόγευμα και η σημερινή ημέρα είναι ελεύθερη για να χαρείτε το πανέμορφο νησί. Το μεσημέρι εορταστικό γεύμα ( προαιρετικά), με κατσικάκι σούβλας και πολλά άλλα εδέσματα. Το απόγευμα για όσους επιθυμούν, μετάβαση στο κέντρο της Νάουσας για το τοπικό πανηγύρι, γιορτή με έθιμα μοναδικά ή προαιρετική εκδρομή στην Αντίπαρο

5ηημέρα:
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ


Πρόγευμα, ελεύθερος χρόνος για μια τελευταία βόλτα στο νησί πριν την αναχώρησή μας. Στη συνέχεια μετάβαση στο λιμάνι για να πάρουμε το πλοίο για Πειραιά. Κάνοντας τις απαραίτητες στάσεις επιστρέφουμε το βράδυ στην πόλη μας με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Έντυπα